Utangaçlık bir çok insanın yaşam tarzlarında yer almakta ve günlük hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir.Bu duygunun en büyük etkisi de insanların toplum içinde yaptıkları konuşmalarda belli olur.
Kişilerin yetişirken anne, baba, abla,ağabey gibi kişilerden gördükleri baskılar,anne- baba ayrılıkları, anne veya babadan birinin ölümü,kalabalık bir ailede büyümesi,okul hayatındaki baskılar kişinin utangaç olmasındaki başlıca faktörlerdir.
Utangaç insanlar, genellikle kendilerine güveni olmayan kişilerdir.Kendilerini sürekli gizlemek isterler.İyi bir eğitim görmelerine, bilgili olmalarına ve yeterli sosyal donanıma sahip bulunmalarına rağmen; bir bastırılmışlık duygusu ile kendilerini sürekli geri çekerler. Bu da kendilerini ifade ederken konuşmalarına yansır. O kadar ki bazılarının sesi titrediği gibi bazılarını da elleri titrer; yüzleri al al olur.Konuşma konusunda müthiş bir isteksizlik hissederler.Konuşma sırasında yapacakları bir yanlış ,onlara yaşamının en büyük yanlışı gibi gelir.Bu korku ve utangaçlık onları yalnızlığa iter.
Utangaç kişiler ilk önce kendilerinin utangaç olduklarını kabul ederek işe başlamalıdırlar. Kendileriyle baş başa kaldıkları zaman neden utangaç olduklarını sorgulamaları gereklidir. Hangi ortamda ve konularda utangaçlık çektiklerini sorgulamalılardır. Eğer karşı cinsten biri ile konuşurken bu duyguyu yaşıyorlarsa; konuşmadan önce konuşurken hangi konulardan bahsedeceğini anlık bir planlama yapmalı ; sonrasında düzgün cümleler kurarak konuşmaya başlamalılardır.
En önemlisi de mutlaka karşısındaki kişiyle göz temasını kurmaktır. Gene bir iş konuşmasında veya toplum karşısında yapacağı bir konuşmada çok iyi bir planlama ve düzgün bir Türkçe utangaçlığın en aza indirilmesinde önemli bir faktördür. Kişi günlük hayattaki konuşmalarda konuşmadan kaçacağı yerde daha atılgan ,konuşmaya istekli ve ilk aylarda yapacağı hataları önemsemeyen ,karşısındaki kişilerin anlayışlı olacağını düşünüp konuşursa ; buna birazda birkaç saniye öncesinde ne konuşacağını eklerse öz güven duygusu telkin yoluyla yavaş yavaş yerleşir ; utangaçlık duygusu da kaybolup gider.
Utangaç kişinin çevresindeki insanlar da ,’’Ne yapalım,bu arkadaşımızın huyu böyle’’ deyip geçmemelidirler.Utangaç kişiye en önemli yardım çevresindeki dostlarından gelmelidir. Utangaç kişiyi sıkmayacak ya da bıktırmayacak bir biçimde çeşitli uyarılarla ona yardımcı olabilirler.
Makaleler
Ses Sağlığını Korumak İçin Uygulanabilecek Bazı Yöntemler
SES SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN UYGULANABİLECEK BAZI YÖNTEMLER: Daha önceki yazılarımda hap sesimizle ilgili konularda ve sesimizin günlük hayatımızda bizi nasıl etkileyeceği konusunda sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Hayatımızın bir parçası olan sesimiz ( Hele de hayatımızı sesimizle kazanıyorsak.) biz ona iyi bakmazsak …
İNSAN SESLERİ ve AYRICALIKLARI
SES CİNSLERİ Yeryüzünde yaşayan insan seslerini incelediğimizde önce karşımıza kadın ve erkek sesleri olarak iki ses gurubu çıkar. Erkek sesleri kadın seslerine göre bir oktav daha kalın duyulur. Yani başka bir deyimle kadın sesleri daha incedir. Fakat bu ses …
GÜZEL KONUŞMAK İÇİN İYİ DİNLEMELİYİZ
GÜZEL KONUŞMAK İÇİN İYİ DİNLEMELİYİZ Son senelerde insanların zamana karşı yarıştıklarından mı yoksa teknolojik gelişmeler nedeniylemidir bilmem özellikle genç nesilde güzel Türkçemizi iyi kullanamama yazışmalarda anlamsız kısaltmalar ve de birbirini dinlemede tahammülsüzlük had safhaya varmış durumda. Karşımızdaki kişiyi iyi dinlememe …
Telefonla konuşurken nelere dikkat etmeliyiz?
TELEFONLA KONUŞURKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Şimdiye kadar yazılarımda sizlere sesimizin sağlıklı kullanımı toplum önünde konuşma …