Bir toplum karşısında herhangi bir konuşmaya çıkmadan önce nasıl bir hazırlık yapıldığını daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Toplum karşısında herhangi bir enstrüman çalmak veya şarkı söylemek için de uzun bir hazırlık yapmak gereklidir.
Nedir bu uzun dönem denildiğinde eğer bir şarkıcıyı ele alırsak; karşımıza şu maddeler çıkar.
- Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi bir ses-enstrüman eğitiminden geçmesi gereklidir.
- Hangi tarzda müzik yapacağını
- Bu tarz konusunda tıpkı ses eğitimi gibi kendini eğitmelidir. Müzik piyasasında tutunabilmesi için bu şarttır. Örneğin Türk Halk Müziği söyleyecek se bu konuda ders almalı halk müziğinin bütün özelliklerini bilmelidir.
- Mutlaka nota bilgisi olmalıdır.
- Ses tonuna göre ( Tenor, bariton,bas –Soprano,mezzosoprano,bas) ,(ince, orta kalınlıkta,kalın) repertuarını hazırlamalıdır.
- Hazırladığı eserlerin solfejini (notaları sesleriyle ve isimleriyle okumak) yapmalı, daha sonra sözlerini bu notaların altına yerleştirmelidir.(Bono-Kıraat)
- Konserinin süresini belirlemelidir.
- Konserin süresine göre kaç tane eser söyleyeceğini belirlemelidir.
- Söyleyeceği eserleri iyice çalışıp emin olduktan sonra; bu eserler daha önce başkaları tarafından yorumlandıysa onlar çeşitli yorumculardan dinlenmelidir. Yalnız eserler dinlenirken söyleyecek kişi erkekse erkek ,kadınsa kadın yorumculardan dinlemesi daha yararlıdır. Şunu unutmamalıyız ki her zaman taklitten (kopyacılıktan) kaçınmalıyız. Gerçek sanatçı kendi yorumuyla öne çıkmalıdır.Eğer eseri ilk defa siz yorumlayacaksanız ilk yapacağınız iş besteci yaşıyorsa onun isteklerini öğrenmektir.O eseri bestelerken nasıl bir ruh halinde olduğunu ve nasıl bir yorum istediğini size söyleyecektir.Besteci hayatta değilse eserin sözlerini ve müziğin notaları üzerinde bestecinin yazdığı nüans işaretlerine dikkat etmeli ; bu işaretler de yoksa müziğin gidişatına göre içinizden geldiği gibi yorum yapmak en doğrusudur.
- Size eşlik edecek müzik aletleri gurubunu (orkestra,piyano,saz gurubu v.s.) belirleyip o gurupla eser rahat söyleninceye kadar prova (tekrar) yapılmalıdır.
- Konser vereceğiniz salon önceden incelenmeli akustik durumuna bakılmalı, konser esnasında ses düzeni kullanılacaksa ses düzeninin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir.Salonda genel prova niteliğinde en az üç prova yapılmalıdır.
- Orkestranın ve sizin giyeceği kostümler önceden tespit edilmeli; konser arasında kostüm değiştirilecekse kostüm değiştirme yeri ,süresi ve hangi eserden sonra kostüm değiştirileceği önceden ayarlanmalıdır.
- Konsere çıkmadan önce enstrümanına göre ya ses ısıtılmalı (şarkıcı için) ya da parmaklar (müzik aleti çalanlar için) bu ısıtmalar çok zor olmayan alıştırmalar şeklinde olmalıdır.
- Bu işlemler gerçekleştikten sonra artık sahneye çıkmaya sıra geldi.Sahneye çıkarken önce size eşlik edecek gurup veya kişi sahneye çıkmalı; en son siz çıkmalısınız.
- Daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi (Konuşma yapmaya çıkmadan önce dikkat edilecek noktalar) son derece rahat sahnenin önüne gelip seyirciyi selamlayınız.Bütün dinleyenlerinize bakışlarınızla hakim olunuz.
- Size eşlik ederek gurupla göz temasına geçip karşılıklı olarak hazır olduğunuzu onaylayınız.
- Birden fazla eser çalıyor veya söylüyorsanız; mutlaka finali hareketli parçalarla , meyanı yüksek notalarla biten parçalarla bitiriniz. Böyle bitirişler alkış oranınızı yükseltir.
- Alkışlar bitmeden diğer parçaya geçmeyiniz.
- Eğer bir klasik eser çalıyorsanız veya söylerseniz bölüm aralarında alkışlanmazsınız.(batı müziği) Eser bittikten sonra yoğun bir alkış sizi bekler.Sizi tekrar sahneye davet ederler. Yeni bir şeyler çalmanızı isterle Çalacağınız eser hem fazla uzun olmamalı hem de popüler olmalıdır.
- Bu eserde bittikten sonra sahne arkasına (kulis) geçip tebrikleri kabul etmekse sizin en doğal hakkınızdır.